
Smart City: ambitie genoeg, tijd voor een strategie
De komst van nieuwe technologieën in de stad zorgen voor grote maatschappelijke veranderingen. Denk bijvoorbeeld aan de zelfrijdende auto die straks geen verkeersborden of stoplichten meer nodig heeft. Of een smart home waar ouderen langer zelfstandig kunnen wonen. Maar ook het toepassen van big data uit de stad om criminaliteit te bestrijden. Deze ‘digitale transitie’ vraagt om regie van het gemeentelijk bestuur. Aandacht voor deze transformatie blijft echter uit, zo bleek tijdens de recente gemeenteraadsverkiezingen. Slechts een enkele partij noemde digitalisering in zijn verkiezingscampagne. Ontbreekt het bij de gemeente dan aan een Smart City strategie?
Ambitie genoeg
Uit onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam blijkt dat er genoeg ambitie is binnen de gemeenten rondom Smart Cities. De HvA deed in opdracht van Smart City Academie onderzoek onder de vier G32-gemeenten Den Bosch, Zaanstad, Hilversum en Enschede. Alle onderzochte gemeenten bleken actief bezig met verschillende Smart City projecten.
Zo is in de gemeente Zaanstad het fietspad in Krommenie gerealiseerd waar fietsers zelf energie opwekken wanneer zij eroverheen fietsen. In Hilversum wordt via de Locali app de dialoog tussen de burgers en de gemeenten geopend. Burgers kunnen via de app eenvoudig hun buurtinitiatieven delen en gemeenten spreken de burgers makkelijk over nieuwe ontwikkelingsplannen in hun buurt. In Enschede wordt geëxperimenteerd met Stad Up, een stappenplan om heel de stad aan elektrische deelauto’s te krijgen. En in Den Bosch zetten ze in op het verbeteren van slimme straatverlichting.
Toch ontbreekt het naast deze losse projecten regelmatig aan een overkoepelend beleid. De reden die hiervoor gegeven wordt, is dat het bij de gemeenten nog te veel ontbreekt aan kennis over Smart City. Hierdoor kan innovatie ‘eng’ zijn en wordt deze binnenshuis soms tegengewerkt.
Smart City Kenniscentrum
Een oplossing voor de ontbrekende Smart City kennis is het opstellen van een nationaal Kenniscentrum. Uit het onderzoek van de HvA blijkt dat meerdere gemeenten hier behoefte aan hebben. Op deze manier voorkom je dat het wiel steeds opnieuw wordt uitgevonden. Belangrijk in dit kenniscentrum is dat ook de dingen die niet werken gedeeld worden en de reden waarom deze niet werken. Deze ervaringen zijn vaak het meest waardevol, maar worden niet gauw onderling uitgewisseld.
Het delen van kennis en ervaringen is iets waar wij als Smart City Academie bij kunnen helpen. In de blog van volgende week zetten wij enkele punten op een rijtje voor het opstellen van een Smart City strategie.
Bent u als gemeente benieuwd naar wat er in de praktijk allemaal komt kijken in een Smart City of wilt u als bedrijf graag weten hoe u kunt inhaken op gemeentelijke Smart City projecten? Tijdens de 2-daagse samenvatting komen alle aspecten van de Smart City aan bod. Hoe bepaal je een Smart City strategie? Wat is de rol van data en ondersteunende techniek? Hoe financier je de Smart City? En hoe ga je om met vraagstukken rond ethiek en privacy? Dit alles doen we aan de hand van concrete casussen op het gebied van energie, watermanagement, verlichting en vervoer.
Deelnemen? Schrijf u nu in