
Smart City in coalitie akkoord?
Moet ‘smart city’ in het nieuwe coalitie akkoord van de gemeenteraad worden opgenomen? Doe mee met de poll op onze Twitter pagina.
Smart Cities. Als professional op het snijvlak van innovatie en de stedelijke samenleving heeft u er ongetwijfeld van gehoord. Maar wat houdt het nou precies in? Zoveel mensen, zoveel definities. In zijn oorsprong lag de focus van de Smart City voornamelijk op het technische aspect. Het toepassen van nieuwe digitale technologieën in de stedelijke omgeving. Momenteel is de nadruk verschoven naar de burger en het vergroten van de leefbaarheid in de stad. Een aantal goede voorbeelden van moderne Smart City projecten zijn hieronder beschreven.
Smart Emissions
‘Het in kaart brengen van luchtkwaliteit, geluid, trillingen en meteorologische indicatoren in de stad’, dat is de beschrijving van het Smart Emissions project in Nijmegen. Maar het succes van het project (het heeft inmiddels 2 awards gewonnen) ligt wellicht dieper. Zoals Linda Carton, Assistent professor aan de Radboud Universiteit, in het programma Smart City uitlegde: ‘De bedoeling is dat wij ook Smart Citizens creëren. Dat burgers eigenaarschap nemen van hun leefomgeving, mee monitoren en mee interpreteren wat die informatie betekent. En daarmee ook de oplossingen verzinnen voor de planning in de stad.’
‘Een Smart City vergroot de leefbaarheid van de stad voor zijn burgers. Maar heeft het introduceren van technische oplossingen voor ruimtelijke problemen dan enkel voordelen?’
Burgers tegen fijnstof in Arnhem
Het is niet altijd de overheid of het bedrijfsleven die de aanzwengelaars zijn van Smart City initiatieven. In Arnhem waren het de burgers die eropuit gingen om een oplossing te vinden tegen de luchtvervuiling in hun stad. De bewoners in het Coehoorn-gebied, waar een aantal drukke wegen lopen, hadden veel last van roetdeeltjes op hun balkon en ramen. De schadelijke gevolgen van vervuilde lucht waren voor hen dus duidelijk zichtbaar. Door het plaatsen van de Pamares fijnstofvangers langs deze drukke wegen, wordt de fijnstof in de lucht tot wel 35% gereduceerd. Het roetprobleem is hiermee nog niet opgelost, maar de schadelijke invloed van fijnstof op de gezondheid van de burgers is sterk verminderd.
Een Smart Cities aanpak vergroot dus de leefbaarheid van de stad voor haar burgers. Maar heeft het introduceren van technische oplossingen voor ruimtelijke problemen dan enkel voordelen? Of zijn er ook nadelen aan een Smart City aanpak? En wat is precies het verschil tussen de Digitale Overheid en een Smart City? Welke rol spelen nieuwe technologieën in een Smart City? En wat is de huidige stand van zaken in Nederland, Europa en de rest van de wereld?
Deze vragen en meer worden beantwoord in de 2-daagse van de Smart City Academie. Kom ook en leer meer over de praktijk van Smart Cities en de manier waarop u zinvol innovatief kunt handelen in de stad.